Khamis, 19 Julai 2012

How to Stain and Finish Wood Projects

KEMASIAPAN/KEMASAN KERJA KAYUTUJUAN

Penyediaan bahan kemasiapan adalah mustahak kerana ianya menentukan tahap kualiti sesuatu barangan yang akan dihasilkan. Dengan ini ianya hendaklah disediakan dengan sempurna dan mengikut kehendak pelanggan. Kerjasama dan persefahaman di antara pembeli dan pengilang amatlah penting berkenaan barangan kemasiapan. Jika tidak masalah besar akan timbul setelah pengeluaran dijalankan.

 

JENIS-JENIS KEMASAN :

1. Cat : 

      Kemasan yang mengandungi pigmen- pigmen yang terkandung di dalam cecair jernih samaada minyak ataupun air.

2. Barnis :  

      Sejenis cecair jernih hasil daripada perpaduan pelbagai resim dan minyak  pengering.

3. Lekar :  

      Sejenis bahan kemasan yang kering cepat dengan cara penyejatan yang mana ianya terdiri dari nitero selulos + pelarut + asid. 
4. Pigmen :  
      Sejenis bahan yang tidak larut, ianya dicampurkan ke dalam media cecair untuk member warna, kuasa menutup, melindungi lapisan dari cuaca. Bahan ini juga membuatkan permukaan itu menjadi melekit.     

CARA-CARA KEMASIAPAN KERJA KAYU DILAKUKAN :

                                                                                                                    
  

PROJEK YANG TELAH SIAP 
KESIMPULAN

Seperti yang sedia semua maklum, bagi mencantikkan sesuatu kerja kayu proses-proses kemasan amat diperlukan dalam menyempurnakan dan menghasilkan produk yang berkualiti dan sedap mata memandang. Kemasan merupakan proses terakhir dalam penghasilan sesuatu produk sebelum dipasarkan. Barangan yang bermutu tinggi terhasilnya dari proses yang sempurna.
                                

Tiada ulasan:

Catat Ulasan